Wednesday, July 25, 2007

SICKO


Μόλις είδα το Sicko. Το καινούριο ντοκυμαντέρ του Michael Moore.
Μιλάει για το αμερικάνικο σύστημα υγείας. Πόσο χάλια είναι. Τα κλασσικά του Moore
ότι η Αμερική είναι η χειρότερη χώρα. Όχι ότι έχει άδικο. Απ' ότι είδα λίγο να αρρωστήσεις στην Αμερική και μάλλον είσαι καταδικασμένος να πεθάνεις. Είδα ακόμα ότι βάζαν τους ασθενείς σε ένα ταξί για να τους ξεφορτωθούν και τους παρατούσαν στο δρόμο. Πάλι καλά που τους πλήρωναν το ταξί.

Όχι ότι χρειαζόταν το ντοκιμαντέρ για να καταλάβω ότι ένα σύστημα υγείας βασισμένο και προσανατολισμένο στο κέρδος θα μπορούσε να λειτουργήσει. Απλώς βλέποντάς σκέφτηκα διάφορα και για το ελληνικό σύστημα υγείας. Δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο σημείο να παρατάμε τους ασθενείς με ταξί κάπου, αλλά πιστεύω ότι δεν είμαστε και πολύ μακριά.


Βλέπω ότι είναι τραγικό να μην εμπιστευόμαστε τη δημόσια υγεία. Όλο και περισσότεροι στρεφόμαστε σε ιδιωτική ασφάλεια και χρήση της ιδιωτικής υγείας. Η αλήθεια είναι ότι όπως είναι τα πράγματα σήμερα στην Ελλάδα για κάποιον που αντέχει η τσέπη του ( δηλαδή με δάνειο πάλι απλώς αντέχει να πληρώνει το δάνειο) είναι καλύτερο να έχει ιδιωτική ασφάλιση.

Και αυτή ακριβώς είναι η μαλακία. Έχουν απαξιώσει τόσο πολύ τον δημόσιο τομέα της υγείας που πλέον δεν το εμπιστεύεσαι και σε σπρώχνουν υποχρεωτικά στον ιδιωτικό. Ο οποίος λειτουργώντας με βάση το κέρδος μπορεί να σου αρνηθεί θεραπείες για διάφορους λόγους και στο τέλος να σε διώξει ακόμα και από την ασφάλεια του για γελοίους λόγους.

Αυτά για τώρα. Θα μπορούσα να πω κι άλλα, αλλά θα πάρει πολύ. Σε ένα άλλο post.

No comments: