Sunday, February 11, 2007

El Laberinto del Fauno

Ο Λαβύρινθος του Φαύνου ή όπως λάθος μεταφράστηκε στα αγγλικά και ελληνικά ο λαβύρινθος του Πάνα!!!!!

Πήγα χθες και το είδα. Το πρώτο πράγμα που έχω να πω είναι ότι η ταινία αδικήθηκε από τον θόρυβο, το λεγόμενο hype που λένε και οι Αμερικανοί, που έχει δημιουργηθεί γύρω από το ότι είναι ένα θρίλερ. Η ταινία δεν είναι θρίλερ είναι είναι απλώς ένα σκοτεινό παραμύθι με ένα χάπι εντ διαφορετικό από τα άλλα!! Η ταινία είναι καλή αξίζει να τη δει κανείς ειδικά αν σου αρέσουν τα παραμύθια και τα μαγικά πλάσματα.

Το στόρι της ταινίας τοποθετημένο στην εμφύλια διαμάχη της Ισπανίας μεταξύ των φασιστικών στρατευμάτων του Φράνκο και των κομμουνιστών αγγίζει επιφανειακά πολιτικά θέματα!! Αλλά η ταινία δεν μιλάει για αυτά. Μιλάει για την προσπάθεια ενός παιδιού που έχοντας χάσει τον πατέρα του προσπαθεί να ξεφύγει από την πραγματικότητα πλάθοντας σαν αληθινά τα αγαπημένα του παραμύθια. Το καταφέρνει και μέσα από αυτά είναι που τελικά βρίσκεται ευτυχισμένο λίγο πριν το τέλος.

Θέλω να ξεχωρίσω για την ταινία κάτι που δεν έχει βέβαια τόση σχέση με την ταινία την ίδια....
Η δουλειά του σκηνοθέτη!! Είναι πρακτική πολλών σκηνοθετών και δημιουργών γενικότερα να πηγαίνουν στο Hollywood και να κάνουν ταινίες που δεν τους αντιπροσωπεύουν ίσα ίσα να βγάλουν χρήματα για ναχρηματοδοτήσουν την επόμενη ανεξάρτητη προσπάθεια τους. Έτσι και o Del Toro μετά τα BLADE II και το Hellboy γυρνάει πίσω στο Μεξικό για να γυρίσει τον λαβύρινθο.

Άντε και εις ανώτερα και πιο σκοτεινά παραμύθια...

Υ.Γ. Κάτι άσχετο αλλά η ταινία μου θύμισε στο ύφος της μία άλλη αγαπημένη μου το Tigerland, διαφορετική θεματολογία αλλά μου άφηνε στο τέλος την ίδια γεύση ενός αλλόκοτου παραμυθιού

1 comment:

Anonymous said...

ta sxolia mou gia tin parapanw tainia einai ta eksis :
Den iparxoun sxolia ,den tin exw dei.